Leren lezen in groep 3! Zon, Raket, Maan of Ster | Lerespel

Leren lezen in groep 3! Zon, Raket, Maan of Ster

Neem zo snel mogelijk contact op!

Deze week zijn er in een deel van Nederland weer heel veel kinderen begonnen in groep 3. Vol verwachting gaan ze naar de groep waar ze leren lezen, rekenen en spellen. Maar geldt dat eigenlijk wel voor alle kinderen?

Hoe zit dat dan met de kinderen die al kunnen lezen? Moeten die gewoon mee doen met de rest? Of moeten die maar zelf wat boekjes lezen op het moment dat de juf of meester met andere kinderen bezig is? En stel nou dat het met uw zoon of dochter niet zo voorspoedig loopt. Misschien komt uw zoon of dochter uit een familie met leesproblemen of dyslexie. Dan is de kans aanwezig dat het leren lezen niet zo vanzelf gaat. Krijgen al deze kinderen nu leesles op de zelfde manier? Op de meeste scholen wordt de methode Veilig Leren Lezen gebruikt. Aan de hand van deze methode zal ik uitleggen hoe er in groep 3 met deze verschillen wordt omgegaan.

 De maanversie:

De meeste kinderen die naar groep 3 gaan zijn goed voorbereid met het leren lezen. Ze kennen al ongeveer 12 letters. Die zijn in groep 2 al aangeboden met onder andere de lettermuur. Ook hebben de kinderen in groep 2 al leren hakken en plakken. De kinderen zijn in staat om woorden als boom-hut aan elkaar te plakken als boomhut. Maar ook ka-bou-ter. Ook hebben ze geleerd eenvoudige woorden als bos te hakken en te plakken. Dus het woordje b-o-s wordt bos. Ze hebben in de kleuterklas al aardig leren stempelen. 

zonDe zonversie:

De zonversie is bedoeld voor kinderen die al kunnen lezen als ze naar groep 3 gaan. Dit wordt in de laatste schoolweken van groep 2 of de eerste schoolweek van groep 3 getest. De kinderen kennen alle letters al. Ze krijgen een hardop woordleestoets. Zij moeten minimaal 20 woorden goed kunnen lezen binnen 1 minuut. En ze kunnen al lezen in AVI start. Het Veilig Leren Lezen is een volledige taalmethode. Dus de kinderen doen wel mee met de verhalen en taaloefeningen. Het lezen en leren spellen doen de kinderen op eigen niveau. Van deze kinderen wordt ook zelfstandigheid verwacht. Tegenwoordig is deze versie meer uitgebreid. Op deze manier zijn deze kinderen even lang met hun werk bezig als de rest van de klas. Er zijn kinderen die al snel afhaken puur omdat de verwerking van de stof best lastig is. Ook al kunnen kinderen lezen. Jonge kinderen zijn nog niet gewend om zelf te lezen wat ze moeten doen.

De Sterversie:

Voor kinderen die wat meer nodig hebben, omdat ze een kleine taalachterstand hebben is er de Sterversie.Dit is voor kinderen die nog geen twaalf letters kennen. Ze hebben moeite met het hakken en plakken van eenvoudige woordjes. En hebben nog geen interesse in het leren lezen. Deze kinderen krijgen vanaf het allereerste begin extra instructie van de leerkracht in kleine groepjes. Mocht uw kind een kleine achterstand hebben, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk in te lopen. Veel scholen wachten tot de achterstand met lezen een jaar is omdat kinderen dan kostenloos een vergoede behandeling krijgen bij een dyslexiebehandelaar. Echter, deze methodes blijken goed te helpen bij spellingachterstanden en bijna niet bij leesachterstanden. Hoe eerder je erbij bij bent, hoe groter de kans dat het leesprobleem binnen 3 tot 6 maanden wordt opgelost. 

 

janod-raket-magneet-giant

De Raketversie

Voor die kinderen voor wie de ZON versie net iets te hoog gegrepen is, maar het leren lezen erg makkelijk oppakken is er de raketversie. Zij kunnen bepaalde onderdelen zelfstandig maken, terwijl de maankinderen naar de leerkracht luisteren.

 

Bleeehhh Wacht niet te lang, als het leren lezen moeilijk gaat!

Nog voor de herfstvakantie is al duidelijk, in elk geval voor de leerkracht, of uw zoon of dochter het tempo van de groep kan bijhouden.  Als dat niet het geval is, neem direct actie! Hoe eerder u ingrijpt, hoe groter de kans dat uw zoon of dochter de achterstand inhaalt. Slechts 2 tot 4 op de 100 heeft ernstige dyslexie. De andere 96% kan gewoon leren lezen. De kinderen met ernstige dyslexie, zullen daar veel meer moeite voor moeten doen. Maar ook zij zullen leren lezen.
Doe dit wel op de juiste manier. Ik heb meerdere blogs geschreven over het oefenen met lezen.
Wilt u dat uw kind de achterstand op een effectieve manier inhaalt. Neem dan contact op. Indien u zich aanmeldt voor mijn E-book wordt u ook op de hoogte gehouden van nieuwe aanbiedingen. Mocht het E-book niet naar u toe gezonden worden, stuur dan een mailtje. dan stuur ik deze alsnog toe.

Neem zo snel mogelijk contact op!

 

 

 

 

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands