Leer je eigen kind (beter) lezen! In 10 stappen! | Lerespel

Leer je eigen kind (beter) lezen! In 10 stappen!

Zelf heb ik mijn kinderen in groep 1/2 leren lezen. Ik had niet het idee dat de manier die gebruikt werd in groep 1/2 paste bij mijn kinderen. Mijn beide kinderen zijn lezend naar groep 3 gegaan. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Ze konden nu focussen op het leesbegrip. Het is op zich niet heel lastig om kinderen te leren lezen. Als je maar weet hoe je het moet doen.

Lees hieronder hoe je je kinderen kunt leren lezen:

Je hebt het volgende nodig:
* Het boek KIJK MIJN LETTER!
* FLITSLETTERS bij TAAL IN BLOKJES.
* een leuk boekje op AVI START niveau.

1. LETTERS FLITSEN: start met het flitsen van letters. De meeste kinderen leren in groep 1/2 al letters. Maak twee stapels. Een met letters die het kind kent en een met letters die het kind niet kent.

2. KIJK MIJN LETTER: Kies een letter die het kind niet kent. Die ga je oefenen. Neem een letter die vaak voorkomt. Zoek die op in het boek KIJK MIJN LETTER. Bekijk het plaatje en de letter. Lees het gedichtje voor. Ga samen met het kind de letter zoeken. Lees samen met het kind het gedichtje nog eens.

2. WOORDJES LEGGEN: Pak de stapel met letter die het kind kent. Zoek daar twee medeklinkers uit en een of twee klinkers. Leg daar een woordje mee. Probeer een woordje te leggen die voorkomt in het boek. Dat boek ga je straks lezen. laat het kind proberen om het woordje te lezen.

3. WOORDJES VERANDEREN: Als dat lukt, probeer een letter te veranderen. Kies hiervoor weer een letter uit de stapel letters die het kind kent.

4. ZELF WOORDJES LEGGEN: Laat nu het kind zelf woordjes leggen die het kent. Laat het kind woorden leggen die bestaan. Legt een kind een woord neer die niet bestaat, vraag dan subtiel: “Wat betekent dat?” Het kind zal het zelf niet weten. Vraag dan een woord neer te leggen waarvan hij of zij weet wat het is.

5. SAMEN LEZEN: Ga nu een bladzijde uit het boek voorlezen. Samen praat je kort over het boek. Het is GEEN overhoring of Boekbespreking! Praat er gezellig over.

6. LETTERS ZOEKEN: Vraag je kind de letter te zoeken die je zojuist hebt geoefend. En vraag of het kind woordjes al ziet die zojuist zijn geoefend.

7. WOORDJES LEZEN: Lees het verhaal nog een keer. Laat het kind de woordjes lezen die hij of zij al kan lezen. Leg het boek zodanig neer dat het kind mee kan lezen. Lees rustig, maar wel vloeiend en wijs bij.

8. HERHALEN van het Leesritueel: Dit ritueel herhaal je 3 keer per week met de zelfde letter en de zelfde bladzijde uit het boek.

9. VOORLEZEN: Om sneller door het boek heen te komen lees je een aantal bladzijden voor. Elke week kies je een nieuwe bladzijde.

10. KIJK MIJN LETTER HERHALEN: Vanaf de tweede week, herhaal je het gedichtje uit KIJK mijn letter uit de week ervoor. Mocht de letter niet beklijven, blijf je dat gedichtje kort herhalen en ga je verder. Herhaal niet meer dan twee letters uit de vorige weken.

N.B. Zorg dat er tempo zit in het LEESRITUEEL. In het begin zal het lastig zijn. Dan moet je er allebei inkomen. Zorg voor een VASTE VOLGORDE. En dat ALLES klaar ligt. Dan lukt het je om dit ritueel in 20 minuten af te werken. Als je dit concequent 12 weken achter elkaar doet, zie je verbluffend resultaat.
Mocht je kind in groep 2 geen enkele interesse vertonen voor lezen, is het aan te raden om daar met iemand over te praten. Misschien is er meer aan de hand. Maak je je zorgen over je kind, of wil je er gewoon over praten. stuur dan een bericht

Hulp nodig? Binnen 3 tot 6 maanden zorg ik ervoor dat jouw kind leest. Neem contact op!

Voor advies of een vrijblijvend gesprek!

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands