Geen leesproblemen meer…………. | Lerespel

Geen leesproblemen meer………….

DE BESTE REMEDIE TEGEN LEESPROBLEMEN ZIJN LEESKILOMETERS!

Het is misschien een open deur, maar het vele oefenen is toch echt het beste. Maar……….
THERE IS A WRIGHT WAY AND A WRONG WAY!

1. GEEN KWANTITEIT MAAR …………REGELMAAT. Wanneer kinderen moeite hebben met lezen, is het echt TOPSPORT als ze lezen. Lees liever een bladzijde goed, praat er over. Dat duurt misschien 5 a 10 minuten. Doe dit IEDERE DAG, 7 dagen in de week.

2. We leven in een wereld waarin tekst en lezen heel belangrijk is. Probeer, zo onopgemerkt mogelijk kinderen te stimuleren om woorden te lezen op etiketten, borden boven de snelweg. etc. Je te helpen bij het doen van boodschappen e.d.

3. Zoek SAMEN met je kind een leuk boek uit. Dus ga niet zelf op pad. Ik kom heel veel zorgzame moeders tegen die vooral aan de leesspecialist willen laten zien dat zij er alles aan doen om hun kind te helpen. Maar………….Soms kun je beter helpen door NIET te helpen!

4. Laat het kind zelf ontdekken wat voor boeken hij of zij leuk zijn. Zijn de boeken niet leuk, leg ze weg. Misschien vinden kinderen in het begin de meeste boeken STOM. Niet erg. Gewoon een ander boek pakken. Als uw zoon of dochter toch enkele bladzijde gelezen heeft uit het boek is het prima.

5. LEES VEEL VOOR! Deze opmerking heb je waarschijnlijk ook 100 keer gehoord. Maar het is echt waar. Zo laat je je zien dat geschreven tekst echt leuk en interessant kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een bladzijde oefenen dat je zelf, zo smeuïg mogelijk hebt voorgelezen. Kinderen vinden het dan een uitdaging om ook smeuïg voor te lezen.

6. HERHALING, HERHALING, HERHALING. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drie keer achter elkaar herhalen van de zelfde bladzijde de beste remedie is tegen leesproblemen.
– Lees de bladzijde voor.
– Lees de bladzijde samen
– het kind leest de bladzijde zelf.
En dit drie dagen achter elkaar.
Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de eerste bladzijde van het hoofdstuk nemen. De rest van het hoofdstuk lees je zelf voor.

7. Maak een lijstje van woorden die het kind moeilijk vindt. Bij zwakke lezers zijn dit meestal korte woorden zoals:
bal, bel, broertje, boertje, strand, stand. Deze woorden lijken op elkaar. Juist woorden als heksenkasteel, zullen kinderen onthouden als een foto, als ze het een keer geoefend hebben. Zet de woorden in www.wrts.nl. Na elke leessessie kun je de woorden die het kind moeilijk vindt flitsen. De woordenlijst groeit na elke leessessie.
Bij een nieuw boek start je weer opnieuw.

N.B. Het lezen van de blz uit het boek en het flitsen van woorden doe je altijd vlak na elkaar!

Fotografie Renata Jansen: Groepspraktijk Kennemerland, Melanie Lo

 

Wilt u hulp bij de leesbegeleiding? Ik geef in januari verschillende workshops. Indien u toch dat ik uw kind begeleid, kunt u altijd contact op nemen. Neem een kijkje op de pagina waarin expliciet wordt uitgelegd hoe de leesbegeleiding eruit ziet.

Misschien wilt  u eerst gewoon even kennis maken. Neem dan contact op.    [button title=”contact” link=”http://lerespel2.hs1.biz2web.eu/contact/” size=”large” color=”red”]

Heb je me na dit bericht helemaal niet meer nodig omdat je voldoende tips hieraan heb? Laat hieronder even een berichtje achter!

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands