Cito toetsen | Lerespel

Cito toetsen

Het is januari dus het is weer te tijd van de CITO toetsen. Meestal worden deze gegeven in de tweede of derde week in januari.

Maar wat zijn Cito toetsen eigenlijk?
Cito toetsen zijn methode overstijgende toetsen. Ze worden landelijk gegeven in de meeste basisscholen. Met deze toetsen wordt niet alleen de vordering in kaart gebracht per kind maar ook per klas en per school. Deze toetsen worden doorgaans twee keer per jaar gegeven in de groepen 2 t/m 7. In groep 8 is er nog de eind CITO.

In welke vakgebieden worden deze gegeven?
Voor CITO heb je o.s. de toetsen: Rekenen, Spelling, Technisch Lezen, begrijpend lezen. Sommige scholen nemen ook de woorden schattoets af. Maar vaak is dit “schieten met hagel” Als deze woorden net niet in je vocabulaire thuishoren, lijkt het net of je een slechte woordenschat hebt.

Kun je je kind hierop voorbereiden?
Je kunt vooral oefenen. En tegenwoordig, nu dat de Cito toetsen vernieuwd zijn, kun je oefenen met een wat ouders versie.

Hoe groot is de kans op inslijping, waardoor de uitkomst van de toets geen waarde meer heeft?
Die kans is er inderdaad. Tegenwoordig is alles op internet te koop. Zelf gebruik ik reken cito’s om de kinderen voor te bereiden. Ik leer ze hoe ze met de toetsen moeten omgaan. Als je een toets echt helemaal voorkauwt, valt een kind vroeg of laat toch door de mand. Ik heb me er jaren tegen verzet om kinderen met echte CITO toetsen voor te bereiden. Echter, bij het rekenen waren de opgaven zo anders dan wat ze in de klas gewend waren, dat ik besloot een tussenweg te zoeken door met oudere versies te werken.

Waarom zijn Cito toetsen zo belangrijk?
Aan de hand van de Cito toetsen kun je direct zien waar het kind moeite mee heeft. Als ik een kind ga begeleiden is dit het eerste waar ik naar vraag. De Cito toetsen zijn erg betrouwbaar. De Cito toetsen kunnen redelijk voorspellen hoe het schoolverloop zal zijn van een kind. Als de vooruitzichten niet goed zijn, als de scores van de Cito toetsen tegenvallen, kun je direct maatregelen nemen. Daarnaast weet een leerkracht ook precies hoe hij of zij met de groep aan de slag moet. De kinderen met de hoogste scores kan ze eerder zelfstandig laten werken en extra werk geven. De kinderen met lage scores kan ze extra instructie geven.

Wat moet je doen als je kind een lage score heeft?
Een zwakke score, D/IV betekent dat een kind minder dan de helft van de aangeboden stof beheerst. Een zeer zwakke score, E/V betekent dat een leerling minder dan een kwart van de aangeboden stof beheerst. Als je zoon of dochter een zwakke of een zeer zwakke score heeft is het belangrijk om eerst zeker te weten dat het een realistische score is. Of dat het kind misschien ziek was. Als een kind minimaal 2x een lage score heeft is het belangrijk om je zoon of dochter extra te helpen door wat meer te oefenen. Bij een zeer zwakke score is het belangrijk dat je zoon of dochter direct hulp krijgt van een specialist. Hoe eerder je ingrijpt hoe korter deze begeleiding vaak hoeft te duren.

Wacht niet te lang met ingrijpen.
De meeste ouders die bij komen wachten veel te lang. Vaak duurt het dan ook veel langer voor dat de achterstand is ingehaald. Als je er direct bij bent is een begeleiding van 3 maanden meer dan genoeg. Een goede remedial teacher doet wat (aanvullende) toetsen aan het begin en aan het eind van het traject. Je wil namelijk niet alleen weten hoe groot de achterstand is. Je wilt namelijk vooral weten wat de oorzaak is van de achtergrond. Deze is vaak in een eerder leerjaar ontstaan. Als je dat goed onderzoekt en heel direct de leeroorzaak aanpakt kun je in 3 maanden al hele grote sprongen vooruit maken. Wacht ook niet te lang met het opvragen van de uitslagen. Als je twijfelt over de uitslag en wil je snel kunnen ingrijpen, vraag dan snel de uitslag op. Dit kan in de meeste al eind januari.

Wacht niet tot het te laat is!

 

 

nl_NLNederlands
en_GBEnglish (UK) nl_NLNederlands