Tien tips voor een optimale digitale les

Ik heb met name in de laatste anderhalf jaar goede resultaten behaald met online lessen, zowel in een groep als individueel. Deels vanwege Corona, maar deels ook vanwege afstand of andere logistieke redenen. Een goede online les, vergt wel een goede voorbereiding. Hier onder 10 tips die zorgen voor een optimale online (groeps)les.

1. Zorg voor goede wifi of 4G

Misschien een open deur, maar als de internetverbinding niet in orde is en dus hapert is het niet te doen. Zowel voor de lesgever als de leerling is het vermoeiend. Als de les hybride is, is het nog onhandiger. Belangrijk is om dit van tevoren te checken.

2. Een goede laptop of computer:

Het digitale apparaat moet groot genoeg zijn om het gedeelde scherm van de leraar te kunnen zien, maar ook op het gedeelde scherm te kunnen schrijven wanneer de "muis" wordt gedeeld. Zelf laat ik leerlingen in bijna alle lessen werken in mijn scherm. Op een telefoon of tablet lukt dit vaak niet. Bovendien kun je op een scherm de gedeelde schermen niet goed zien.

3. Zorg dat het communicatiemiddel:

Zoom, Teams of wat dan ook, van tevoren op de computer staat. Ik heb wel eens een les moeten afbreken omdat ZOOM niet goed werkte of nog niet op de computer stond. Het downloaden van een nieuw digitaal communicatiemiddel kan soms langer duren dan je verwacht. Zorg dus ook dat je e.e.a. van tevoren uitprobeert.

4. Zet alle digitale meldingen uit.

Zorg ervoor dat alle meldingen uitstaan. Dit kan enorm afleiden. Zorg ook dat de leerling geen telefoon o.i.d. bij zich heeft. Een leerling moet totaal gefocust kunnen zijn.

5. Goede werkplek

De ruimte waarin de leerling zit moet een rustige opgeruimde werkplek zijn. De leerling zit aan een tafel/ bureau.

6. Het bed is GEEN werkplek.

Een bed is om in te slapen. Niet zelden maak ik mee dat leerlingen die moeite hebben met leren ff op bed liggen terwijl we aan het werk zijn. De focus is op een bed minder. Bovendien staat de computer dan niet recht tegenover de leerling waardoor de leraar de leerling niet kan zien.

7. Blijf in de buurt

Sommige ouders zitten naast hun kind terwijl ze les krijgen. Ze kunnen helpen als er iets misgaat op de computer. Ook kunnen ze de leerling erbij halen. Als er niemand in de buurt is, kunnen kinderen toch gemakkelijk afdwalen. Ook is het fijn voor leerlingen als er een ouder in de buurt is.

8. Zorg voor een goede voorbereiding

En goede voorbereiding is altijd belangrijk. Maar nu helemaal. Zorg ook dat digitaal gestuurde documenten zijn uitgeprint of op een aparte tablet klaar staan. Een goede voorbereiding betekent ook een opgeladen computer of laptop. Bi voorkeur een die met een stekker is aangesloten met het stopcontact.

9. Zit op tijd klaar

Zorg dat je op tijd klaar zit voor de Zoom. Controleer of de audio werkt. En of de video werkt. Niet zelden heb ik meegemaakt dat er op het laatst nog aan van alles gesleuteld moet worden. Niet alleen is dat lastig voor de leerling. Maar het zorgt voor een enorme energie lekkage.

10. Eten, drinken en toiletbezoek voor of na de les.

Het is heel verleidelijk om ff lekker wat te drinken klaar te zetten. Maar tijdens de les kan er niet gegeten of gedronken worden. De lessen zijn interactief. Kinderen zitten dan met volle monden te praten. Ook het toiletbezoek moet zo veel mogelijk van tevoren of uitgesteld worden bij lessen van minder dan een uur.

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht