Hoe kies ik het juiste leesboek uit voor mijn kind?

Een van de belangrijkste aspecten van het leren lezen is wel het leren kiezen van een boek. Het is heel belangrijk dat kinderen zelf leren een boek te kiezen. Kinderen die moeite hebben met lezen kiezen vaak de verkeerde boeken uit om te lezen. Of ze laten hun ouders een boek uitkiezen.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van het juiste leesboek?

  1. Interesse van het kind. Houd het kind van spannende verhalen of juist grappige verhalen?
  2. Kies voor boeken die maximaal 5 jaar geleden geschreven zijn. Soms pakken kinderen even het eerste boek dat ze kunnen vinden uit de kast als ze moeten lezen. Vaak zijn dat boeken die lang geleden geschreven zijn. Deze boeken zijn in een hele andere tijd geschreven. Voor tekstbegrip en leesmotivatie is het beter om recent geschreven boeken te lezen.
  3. Kies nooit voor te dikke boeken. Sommige kinderen komen heel stoer met een heel dik boek. Het is heel belangrijk dat kinderen binnen 3 tot 4 weken een boek uitlezen.
  4. Duidelijke plaatjes en tekeningen. Plaatjes en tekeningen helpen het kind bij het begrijpen van de tekst.
  5. Bladspiegel. Niet zozeer de grootte van de letters zijn belangrijk, maar vooral de witregels tussen de regels zijn belangrijk.
  6. Verhalend of informatief: Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar verhalende boeken. Op zich kan het ook een informatief boek zijn zolang het maar een verhaal is. Bij het lezen van een verhaal komen woorden regelmatig terug, waardoor ze makkelijk ingeslepen worden.

Hoe weet je welk AVI niveau het leesboek moet hebben?
Met name bij zwakke lezers is het belangrijk dat je het juiste AVI niveau kiest. Het is belangrijk dat kinderen oefenen in een boek dat ze met een beetje moeite, zelf kunnen lezen. Dit is het Instructieniveau. Echter voor de intensieve leesbegeleiding kies je een boek dat kinderen net niet zelf kunnen lezen. Dit is het eerste Frustratieniveau. Het hoogste AVI niveau dat een kind zonder moeite kan lezen noemen we het Beheersingsniveau. Tijdens de intensieve leesbegeleiding wordt er een bladzijde uit een boek een hele week herhaald, bijvoorbeeld, het eerste hoofdstuk van het boek. De rest van de bladzijden worden voorgelezen door de ouder of de leesspecialist.

Bibliotheeklessen:
Kinderen die veel moeite hebben met lezen vinden het moeilijk om een boek uit te kiezen. In het intensief leestraject zit daarom standaard een bibliotheek les. In deze les leren kinderen in een klein groepje hoe ze een boek moeten zoeken in de bibliotheek, in de kasten en in de computer. Dit doe ik in samenwerking met de bibliotheken in Zuid Kennemerland.

Toch nog vragen?
Voor vragen over lezen en intensieve leesbegleiding kunt u altijd bij mij terecht. Gewoon even bellen. Als de vraag wat ingewikkelder is kunt je altijd een afspraak maken. Ik geef ook korte trainingen en workshops over leesmotivatie, leesproblemen en dyslexie. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar!

Neem contact op

Als je vragen hebt over dit blog. Of als je wilt dat ik met jouw kind aan de slag ga. Neem dan contact op.

CONTACT

Terug naar overzicht